Merike Värik: tahan päästa noorte naiste elusid

Enne valimisi piilub Feministeerium kandideerivate naiste käekottidesse. Viienda võimalusena saime vaadata, mida peidab enda kotis Merike Värik, kes kandideerib Vabaerakonna nimekirjas.

Kott ei ole minu jaoks ainult praktiline ja mugav ese, vaid sellel peab olema ilu ja hinge, väike kiiks juures. Sinna peavad mahtuma kõik mu olulised töö-, abi- ja iluvahendid, aga ka unistusi ja soove. Minu kott on Taani rahvuslik käsitöö ja mulle on oluline, et kott oleks kerge ja et sinna mahuks ka arvuti, mis on mul alati kaasas. Lisaks leiab mu kotist ka märkmiku ja vihiku – heade mõtete jaoks. Loomulikult on mul kosmeetikakott. Gripihooajal tuleb tingimata käsi puhastada. Kuna olen meditsiinitöötaja, siis on mul alati olemas desinfitseerivad lapid ja kummikindad, sest kunagi ei tea, millal võib neid vaja minna. Alles hiljuti nägin inimest tee ääres maas lamamas, läksin ta juurde ning kutsusin kiirabi. Mõelge sellele, et äkki on kunagi ka teil vaja abi. Minul on abi vaja olnud. Kukkusin aastaid tagasi ajal, kui keemiaravi sain. Mäletan, et mulle tuldi kohe appi, küsiti, kas kõik on hästi.

Mu kotis on ka veel sissepääsukaart Seesamisse (mu pikaajaline töökoht), töökaart PERH-i (kus töötan patsientide nõustajana) ja võtmed. Minu sõbrad ja tuttavad teavad, et armastan punast. Mul on punane märkmik, punane rahakott, punane huulepulk ja punane küünelakk.

Kuna olen meditsiinitöötaja, siis on mul alati olemas desinfitseerivad lapid ja kummikindad, sest kunagi ei tea, millal võib neid vaja minna.

Mul on kolm kõrgharidust – olen lõpetanud kõrgkooli kultuuritöö organiseerimise ja metoodika alal, veel on mul magistrikraad ärikorralduses ja olen ka kõrgharidusega meditsiiniõde, millele lisaks õppisin vaimse tervise eriala. Olen ise saanud terveks vähist ja nüüd on minu kord inimesi nende haiguses toetada. 2018. aasta tervisetegude valimisel pälvisin töö eest vähipatsientidega Aasta Tegija nimetuse.

Minu suurim eesmärk on päästa noorte naiste elusid, et lapsed ei jääks ilma emata, sest varakult avastatud vähk on ravitav. Tahan, et ka meil algaks rinnavähi sõeluuring 40-aastaselt nagu paljudes riikides. Oleme Euroopas 22. kohal rinnavähi ennetuses ja ravis – ja see on kurb koht! Tahan, et kõik keemiaravile minevad patsiendid saaksid tasuta parukad, sest paljudes riikides see nii ongi. Soovin, et meditsiinis ei lähtutaks ainult odavatest riigihangetest, sest odavus tähendab sageli seda, et toimivad süsteemid lõhutakse ja patsiendid seatakse ebakindlasse olukorda, mitte efektiivsust ja kokkuhoidu. Palliatiivravi peab olema kättesaadav nii vähipatsientidele kui ka kõigile teistele raskelt haigetele inimestele. See ongi minu missioon, minu eesmärk, miks kandideerin.

Minu kott peidab minu suuri eesmärke ja unistusi. Usun, et kõigi Eesti inimeste tervis saab olla parem, kui me nende eesmärkide eest võitleme.

Merike Värik on vähipatsientide kogemusnõustaja ja harrastusnäitleja. Ta kandideerib Vabaerakonnas, Tallinna Mustamäe ja Nõmme linnaosas ja need on tema esimesed valimised.

Tutvu teiste kandidaatide (ja nende käekottidega) siin.