#Minaka14. Lood 1–5

Siin avaldame jooksvalt lugusid, mille on meile saatnud inimesed, keda on alaealisena seksuaalselt väärkoheldud: ahistatud, ära kasutatud, survestatud, seksuaalsuhtesse ahvatletud. Kogume neid lugusid, kuna ikka veel arvab osa ühiskonnast, et võimu kasutatakse ära harva. Et 14- ja 52-aastase seksuaalsuhe on aktsepteeritav, sest ise nad ju tahtsid. Või et „see 14-aastane ise kutsus selle oma käitumisega välja“. Või et praegu ühiskonnas laineid löönud juhtumid on üksikud ja väga erandlikud. Me näeme, et alaealisena seksuaalselt väärkoheldud inimeste lood ei ole piisavalt tähelepanu saanud.

Hoiatus! Materjal sisaldab kirjeldusi, mis võivad olla häirivad (seksuaalvägivald, ahistamine, vägistamine).

1.

Ma olin 14, kui minust mitu aastat vanem noormees, sõprade sõber, mulle MSN-i kirjutas: “tahad sex-i?”. Ma olin üsna hirmunud ja ütlesin talle väga ebaviisakalt ära. Enne seda oli ta mind juba sõbra pool suudelnud ja mu rindu mudinud.

2.

Üks lugu, mis ma mäletan, on see, kuidas põhikoolis trepikojas üks vanemate klasside poiss mulle tagumikule laksu lõi, kui temast mööda jalutasin. See tundus võrdlemisi normaalne asi, kuigi ma polnud selle inimesega kunagi rääkinud. Ma olin 12–13.

3.

Olin 15, kui kaotasin süütuse. Läksin ühel õhtul oma sõbrannale külla, kes oli minuga sama vana ja tema poisssõber, kes oli siis 20, juhtus ka seal olema. Ma polnud varem väga joonud, kuid kutt oli toonud veini ja ja jagas seda meile. Suhteliselt kiiresti muutus olukord ebamugavaks, kui ta minu silme ees sõbrannat “näppima” hakkas. Ma ei olnud sellises olukorras varem olnud ning ei osanud midagi ka vastu öelda, kui ühel hetkel ta ka mind suudlema hakkas ning ütles, et “õpetab” mulle mida teha … 

Käisin sõbrannal peale seda kord veel külas, teadlikult nii, et kutti samal ajal seal ei olnud. Kui ta aga teada sai, et ma sõbrannaga kahekesi olen, läks ta kadedaks ning ilmus purjus peaga kohale. Tüdrukule see ei meeldinud ning tal hakkas halb ning nad läksid koos magama, samal ajal kui mina tema elutoa diivanil ööbima pidin. Minul veel und ei olnud ja ei tundud ennast seal ka eriti hästi, nii et püsisin üleval, et saaks varakult lahkuda.

Ühel hetkel öö jooksul tuli aga kutt magamistoast minu juurde ja küsis, kas tahan suudelda, sellega ma nõustusin. Kiiresti aga läks asi taas käest ning ta ütles, et õpetab mulle, kuidas õigesti lahti imeda. Ta oli purjus ja minust vanem ning arvestades mu suhteliselt ekstreemse social anxiety‘ga ei julgenud ma talle ei öelda. Ta küsis, kas ma tahan, et ta tuleks mulle rinnale või suhu, ütlesin rinnale, sest nii sain ma teda endast võimalikult kaugel hoida, kuid talle see ei istunud ning surus end küsimata mulle suhu.

Ma ei julgenud peale tema naasmist magamistuppa lahkuda ega liialt häält teha ning ootasin hommikut, et saaks kiiresti koju hambaid pesema minna. Väga rõve tunne oli peale seda, kuid sel ajal ei mõistnud ma veel miks. Alles aastaid hiljem, kui jagasin lugu paari lähema sõbraga ning nende vihast reaktsiooni nägin, sain aru et juhtunu oli vägagi problemaatiline. 

4.

16-aastasena käsin oma sõprusgrupiga peaaegu iga päev väljas, ning meie grupi külge imbus ka u 50 aastane meesterahvas, kes meile vabatahtlikult, isegi omal algatusel tahtis alkoholi ja suitsu osta. Lasime tal meie seltsis natuke aega olla, sest ta rääkis ka palju huvitavaid lugusid, mille taga palju tõde arvatavasti küll ei olnud.

See oli esimene september, kui olime seltskonnaga taas väljas ning mees meie seltsis. Ta hakkas ka ise viina jooma ning istus minu kõrval ning vaatas kuidas joonistasin ja rääkis minuga sõbralikult juttu, pakkus maksta, osta mulle ka riideid ja kinkida kalli kitarri. Seda ma muidugi ei uskunud, aga ohtu ka veel sel hetkel ei mõistnud. Kuid mõne aja pärast kui mu sõbranna temast mööda kõndis, kes sel hetkel 17 oli, pani ta oma käe talle seeliku alla. Varsti peale seda tõusin püsti, et veidi ringi liikuda, aga mees tõmbas mu endale sülle istuma, pani käe jalgevahesse, hoidis mind kõvasti kinni ning suudles otse suule. Olin liiga nõrk, et ise ennast lahti tõmmata, aga õnneks tulid kaks sõpra appi, kes meest ka ähvardasid ning minema ajasid ning minu koos koju saatsid.

Mees tahtis veel mitu korda taas meiega ühineda ning justkui kogemata sattus meie radadele, lõpuks otsustasid poisid ta kasvõi nugadega minema ajada ja peale seda ma teda nii nägema ei ole pidanud.

5.

Ma olin 12-aastane sinisilmne lõbus tüdruk, kes käis 6. klassis. Minu elus oli veel oluline roll varahommikul enne koolitunde Winx’i multikate vaatamisel. Ma olen olnud internetis väga noorest east – vist olin kaheksa. Ma sattusin rääkima täiskasvanud mehega, kes rääkis mulle, et tal on depressioon ja et ta on pidevalt kurb. Ei tea, miks sellises vanuses inimene otsis minust lohutust. Tänu minu naiivsusele ta seda ka sai ning ta üritas meie suhet muuta seksuaalseks, millele pigistasin oma silma kinni. Kui ma olin veel noorem, elasin ühes alevikus, kus oli 60ndates mees, kes kutsus mind oma pruudiks. Täispeaga käis mees mul vahel järel ning ütles mulle kord, et oleksin seelikuta ilusam. Ma olin kaheksa-aastane. Ma nägin seda meest, kui ma olin 16. Ma ikka kardan teda. Kui ma olin 15, läksin ma suhtesse enda vanuse poisiga. Ta vägistas mu.

Palun saada oma lugu meiliaadressile minaka@feministeerium.ee või anonüümse ankeedi kaudu: https://survey.typeform.com/to/Mq3IVe4t.

Järgmised lood on avaldatud siin